lauantai 6. elokuuta 2011

Könniläinen

Könnin Mestarit olivat 1700 - 1800 luvulla tunnettuja ilmajokisia seppiä.  Heidän käsissään syntyi monenlaisia koneita ja sepän töitä kaappikellojen ja taskukellojen lisäksi. Olen kuullut juttuja myös Könnin piruista ja kuokkamiehestä ja nähnyt kuokkamiehen joskus 50 luvulla Ilkan patsaalla esitetyssä historiallisessa kuvaelmassa. Se robotti oli kuviteltu ja siihen tilaisuuteen tehty, sillä se oikean hukkui Laivanpään mutkaan, kun renki oli nukahtanut eikä ollut saran päässä kääntämässä kuokkamiestä oikeaan suuntaan.
Tämä könniläinen on Ilmajoen seurakuntakeskuksen Kellosalissa.
                          Ja näyttää oikeaa aikaa.
             Hienoimmissa kelloissa on maalattuja kukkia ja kuvioita
    Entisaikaan kaappikello kiinnitettiin seinään. Lattiat saatiin luututtua kellon alta ja lattioiden tärähtelyt eivät päässeet sekoittamaan kellon käyntiä. Monimutkaisimmissa oli viisareita useampia eri tarkoituksiin. Joku kello näytti jopa kieltään. Nämä myös ilmoittavat tunnit ja puolet tunnit lyönnillään. Olipa jossain kellon sisällä ns. kusinaru, joska vetämällä sai tiedon siitä mitä kello on viimeiseksi lyönyt. Tämä oli siis tarkoitettu isännälle, kun hän yöllä kävi tarpeillaan, ei tarvinnut sytyttää pärettä, vaan tiesi pimeässä, mitä kello oli.
Juuri jaetussa Kansalaisopiston ohjelmassa 2011-2012 on kaksikin kellokaappikurssia ja useita koristeveistokursseja. Olen tosi huono puun käsittelyssä ja tarvitsisin sellaisen vuoleskelukurssin ja puukon käytön opastuksen ensiksi.
  Anelin sadetta ja nyt sitä sain ja saan......
                             Leppoisaa viikonloppua!

6 kommenttia:

Auli kirjoitti...

Upea kello. Meidän naapurissa on vähän samnnäköinen kun mies on Ilmajoelta kotoisin ja on perinyt sen kellon kotoaan

sirkkis kirjoitti...

Vaan on se komia kello. Monissa on soittoäänikin kaunis jotkut moikaavat kovin äänekkäästi.

Sipi kirjoitti...

Tulipas hyvää tietoa könninkellosta,kaikki mulle aivan uutta..kusinaru naurattaa, mutta tosi hyvä keksintöhän se on, vaikkei tosin enää nykykelloissa sellaista taida olla :D

Vai jaettiin teille jo opiston lehtinen,liekkö jakaja kastunut niin näissä rankkasateissa että kulki vaan meidän ohi..no, ehkä tullenee meille sitten huomenissa :)

Sude kirjoitti...

Komia on kello. Empä aikaisemmin tiennytkään näistä kuin nimen. Nyt on sitäkin sivistyksen aukkoa paikattu, kiitos :)

Sirkka kirjoitti...

Vanhat könninkellot ovat varsinaisia taidonnäytteitä, ei pelkästään koneiston ja rakenteensa vuoksi, vaan myöskin veistokoristeidensa ja koristemaalaustensa ansiosta. Niiden värimaailma on myös ihan omanlaisensa.

ellu kirjoitti...

Voi, joko ne kansalaisopiston piirejää ilmoittelee.
Kyllä tuollainen kello on kaunis.
Ei muuta kuin ilmoittaudut ryhmään, kyllä ne siellä sinua opastaa.
Meilä oli keväällä opiston näyttelyssä matalia n. metrin korkuisia kaappikelloja. Kyllä minä kuitenkin tuollaisen ison ottaisin mieluummin.