tiistai 7. kesäkuuta 2011

Eilen

Kustaan päivänä saimme  "nauttia"  helteestä. Vanha kansakin  tiesi Kustaan päivän tienoon muodostavan  sääsuhteissa jonkinmoisen taitteen parempaan suuntaan ( Kustaa Vilkuna).  Kansanomaisessa työkalenterissa  Kustaan päivä oli perunan istutuksen määräpäivä.
Perunan istutuksen olisi voinut jotenkin tehdä aikaisemminkin, mutta jollain tekosyyllä sain sen aina siirrettyä. Milloin oli liian kylmä tai kova tuuli ja inspiraatio puuttui.  Nyt oli sitten se viimeinen mahdollinen päivä. Olihan maan myllääminen siinä helteessä kovaa puuhaa, haraaminen  ja perkaaminen, vakojen teko  isolla kuokalla, mutta perunat ovat maassa.
Kustaan päivää kuuluu  tuoksuvat ihanat syreenit. Olen 70 luvun alkupuolelta lähtien  pyöräillyt tuona päivänä syntymäpäiville ja valitsin aina reitikseni kaupungin vanhan asuntoalueen, jossa jokaisen tontin ympärillä syreenit kukkivat valtoimenaan.
 Synttärikankari "Oona"  tyttönen muutti sitten satojen kilometrien päähän, mutta syreenit kukkivat...
                         Myöhästyneet  rakkaat  onnittelut!
 Omalla pihallani on paljon valkoisia ja sinisen violettisia, vanhoja varmaan 50 luvulla istutettuja syreenejä. Olisivat nyt kovasti nuorennusleikkauksen tarpeessa vaan ei millään raaskisi.
                
                            Helteistä viikkoa Sinulle !

6 kommenttia:

sirkkis kirjoitti...

Minä rakastan sirenejä. Viimeviikolla olisin ostanut vaasiin sirenejä mutta ei niitä kuulemma kaupassa myydä, harmi. Nyt on vain pakko kulkea tuoksuttelemassa talojen aidan vierustoilla.

enkulin käsityöt kirjoitti...

Minä rakastan myös syreenejä. Minullakin on tuo ylempi vanha lajike. Hyvää hellepäivää.

Auli kirjoitti...

Syreenit on ihania. Kun äitini kuoli ja taloa myytiin siellä oli kauheasti pikku syreenin alkuja. Mutta silloin kun niitä sieltä kaivoin tänne omaan pihaan ne eivät kukkineet ja en yhtään tiennyt mikä taimi oli mitäkin väriä. Harmikseni en saanut yhtään violettia. Hyvää helleviikkoa sinullekin!

Sirkka kirjoitti...

Syreenien tuoksu on todellakin huumaavaa. Meilläkin on kotona aikamoiset tuoksut. Nyt kun tuli näin kova helle, kukat eivät kestä kovin kauaa. Harmi.

Äipän touhut kirjoitti...

Meidän pihalla kasvaa kaksi Sireeni pensaan alkua. Saa nähdä kuinkaisoiksi ne vuosien saatossa kasvaa. Hyvää ja aurinkoiata sekä helteistä viikkoa sinulle.

vekki kirjoitti...

Kiitos kovin tuosta Kustaan päivän jutusta. Kyllä vanha kansa tiesi. Kiva lukea myös näitä viisauksia, mitkä sitä paitsi usein pitävät paikkansakin.
Sireenit ovat tosi kauniita, mutta valitettavasti olen hajuallerginen.